Fietstocht WOI in eigen streek

Op vrijdag 5 juni maakten de leerlingen van 5 A&I, 5 M&O en 5 O&T een leerrijke fietstocht van 20 kilometer langs Kapelle, Londerzeel en Imde  in het kader van herinneringseducatie (geschiedenis en Nederlands).
In verband met de eerste wereldoorlog zijn de gebeurtenissen in de Westhoek ons welgekend. Weinigen weten echter  dat tijdens de maanden augustus en september 1914 onze streek belandde in het niemandsland tussen de Belgische stellingen in en rond Antwerpen en het naar Frankrijk oprukkende Duitse leger. Onze dorpen kwamen hierdoor rechtstreeks op de frontlijn te liggen met heel wat materieel en menselijk leed tot gevolg. Tijdens de fietstocht zagen we sporen van deze gebeurtenissen en konden we de tragische gebeurtenissen van de zomer van 1914 ter plekke herbeleven en herdenken.
We hoorden het verhaal van de brand van Kapelle, de verwoesting van onze school, de slag bij Neeravert, de slag bij Imde, het verhaal van juffer Orianne, Virgo Sapiens als veldhospitaal, ...
De leerlingen hadden zich goed voorbereid in de lessen geschiedenis en Nederlands en toonden zich deskundige gidsen.
Onze gids, Dhr. G. Tamsyn, zorgde voor een pak boeiende verhalen en anekdotes ter aanvulling.

Met dank aan Frederik Daniëls (SGI), Inge Van Mieghem (Virgo Sapiens), Kris De Goeyse (Ergoedcel Kapelle-op-den-Bos), Geert Tamsyn en Francis Hallemans (Oud-Strijders Londerzeel)