Een reis in de geologische tijdschaal met 5 en 6 TSO.

Geologie is geen gemakkelijke materie binnen het vak aardrijkskunde. Terreinwaarnemingen kunnen hier verhelderend werken. In de Brabantse en Henegouwse leemstreek dagzomen geologische lagen van bijna alle periodes vanaf het Paleozoïcum.
De leerlingen van 5 en 6 TSO hebben dit inderdaad op vrijdag 2 oktober aan de hand van verschillende steengroeven onder een stralende zon mogen vaststellen.
In Rodenem (gehucht in Halle) bijvoorbeeld vonden ze de oudste gesteenten van ongeveer 520 miljoen jaar oud. In Quenast weten ze nu dat hier granodioriet wordt ontgonnen. Dit gesteente was vroeger alom tegenwoordig als kasseistenen. Vandaag wordt dit vulkanisch gesteente als grind langs de spoorwegen of opritten gebruikt.
Wie kent er niet de blauwe steen of arduin? In Soignies (Zinnik) hebben de leerlingen arbeiders in of rond de grootste kalksteengroeve van West Europa aan het werk gezien.
Verschillende leerlingen hadden zin om in het blauwe water van de krijtgroeve van de cementfabriek LafargeHolcim in Obourg te zwemmen.
Mons, culturele hoofdstad van Europa, was een must. Aan de voet van het pas gerestaureerde belfort mochten de leerlingen even genieten van het mooie panorama.