Bezoek aan volkssterrenwacht Mira

Op donderdag 10 oktober brachten de leerlingen van 5 A&I, 5 M&O en 5 O&T een bezoek aan Mira.
De rondleiding begon met de slingerproef van Foucault. Vroeger dacht men dat de zon rond de aarde draaide. Dit wordt ook geocentrisme genoemd. Tot Foucault het tegendeel bewees. Dit deed hij door een bol aan een touw te hangen en die heen en weer te laten slingeren.
Op de eerste verdieping werd één en ander uitgelegd over de werking van het oog.
Er stond ook een apparaat waarmee men alle vallende sterren kon registeren.
Op het dakterras staan verschillende telescopen en andere meettoestellen.
De tesla-bol was onze volgende halte. Onze gids liet ons hiermee zien hoe deze bol de kernfusiereactie in de zon nabootste.
Tenslotte werden we in een multimediazaal verwacht: een grote kaart met de verschillende sterrenbeelden. Zo zagen we het sterrenbeeld Orion, Grote- en Kleine Beer. Hij wees ons ook de Poolster aan.
De tweede groep sloot zich bij ons aan. Aan de hand van een boeiende uiteenzetting werd de samenstelling van het heelal verklaard. Door middel van foto’s, een powerpoint-presentatie, een aantal interessante websites kwamen we te weten dat onze aarde en onze ster -de zon- slechts zeer kleine spelers zijn in ons enorm heelal.
Gezien de grootte, de afstand en de leeftijd van de sterren kunnen we niets anders dan besluiten dat we slechts heel klein zijn en dat er nog heel veel te ontdekken valt.
 
Senne Felis (leerling 5 A&I)
 
Meer foto's